Kripto Para Alanındaki Bir Sonraki Trend Yapay Zeka Projeleri mi?-banner-imageAraştırma

Kripto Para Alanındaki Bir Sonraki Trend Yapay Zeka Projeleri mi?

Yapay zeka (AI), bilgisayarların öğrenme ve düşünme yeteneklerini taklit etmelerini sağlayan teknolojidir. Bu teknoloji, bilgisayarların otomatik olarak öğrenmelerini, öğrenilen bilgileri kullanarak kararlar almalarını sağlar. Yapay zeka, çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Yeni hizmetler ve ürünler geliştirmek veya yeni çözümler bulmak gibi amaçları gerçekleştirmek için kullanılabilir. Yapay zeka, blokzincir teknolojisinin yanında otomatik sürüş, sağlık hizmetleri, finans, güvenlik ve eğlence gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Blokzincir ve yapay zeka (AI) iki ayrı teknolojisi olmasına rağmen bir arada kullanıldıklarında güçlü bir çözüm oluşturabilirler. Blokzincir projeleri için AI, blokzincir'in çeşitli yollarla yeteneklerini arttırmak için kullanılır. Örnekler arasında:

Akıllı sözleşmeler: AI, önceden tanımlanmış koşullara göre kendilerini otomatik olarak gerçekleştirebilecek akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılabilir.

Kimlik doğrulama: AI, blokzincir ağında kimlik doğrulama işlemlerinin doğruluğunu ve hızını arttırmak için kullanılabilir.

Güvenlik: AI, blokzincir ağında dolandırıcılık ve hacking girişimlerini tespit etmek ve önlemek için kullanılabilir.

Konsensüs algoritmaları: AI, blokzincir ağlarında kullanılan konsensüs algoritmalarının verimliliğini ve güvenliğini arttırmak için kullanılabilir.

Merkeziyetsiz otomatik organizasyonlar: AI, blokzincir ağında çalışan merkeziyetsiz otomatik organizasyonların (DAO) karar alma sürecini arttırmak için kullanılabilir.

Genel olarak, AI, blokzincir projelerinin işlevselliğini, güvenliğini ve ölçeklenebilirliğini arttırabilir. İki teknolojinin bir arada kullanılması, yeni kullanım durumlarının oluşmasına ve yeni girişim fırsatlarının ortaya çıkmasına olanak tanır.

Aşağıda Bitexen’de listeli olan yapay zeka alanında faaliyet gösteren kripto para projeleri bulunmaktadır:

VeChain (VET) Nedir?

VeChain (VET) işletmelerin tedarik zincirlerini yönetmelerine olanak tanıyan, güvenli ve şeffaf bir şekilde çalışan bir blokzincir tabanlı platformdur. Platform, işletmelerin gerçek zamanlı olarak tedarik zincirleri işlemlerine görünürlük sağlamak için akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz bir defteri kullanır. Bu sayede işletmeler, sorunları zamanında tespit edebilir ve çözebilirler. VeChain aynı zamanda kendi kripto para birimi olan VET'i kullanarak işletmeleri platforma geçirmeyi ve ağa katkıda bulunanları ödüllendirmeyi teşvik eder.

VeChain platformu perakende, lüks mallar, tarım, lojistik gibi çeşitli sektörlerle çalışmak için tasarlanmıştır. VeChain platformunu kullanarak, işletmeler tedarik zincirleri verimliliğini arttırabilir, maliyetleri azaltabilir ve şeffaflığı arttırabilirler. Ayrıca, VeChain platformu işletmelerin ürünlerini üretimden teslimata kadar takip etmelerine olanak tanır ve tüm işlemler için tamir edilemez bir kayıt sağlar.

VeChain'in sonunda amacı her boyutta işletmeler tarafından kullanılabilen merkeziyetsiz bir tedarik zinciri yönetim platformu oluşturmaktır. Bu platform güvenli ve şeffaf bir şekilde mal ve bilgi akışını yönetebilirken, aynı zamanda ağa katkıda bulunanları teşvik etmek ve ödüllendirmek için bir yol sağlar. Bu işletmelerin verimliliğini arttırmak, maliyetleri azaltmak ve şeffaflığı arttırmak için yardımcı olur ve sonunda işletmeler ve son kullanıcılar için daha iyi sonuçları sağlar.

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir?

Ocean Protocol (OCEAN) güvenli ve şeffaf bir şekilde veri ve hizmetlerin paylaşılmasını sağlayan merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir blokzincir tabanlı platformdur. Platform, verinin kolay keşfedilmesini, erişilmesini ve para kazanılmasını sağlayan merkeziyetsiz bir veri ekonomisi oluşturmayı amaçlamaktadır.

Ocean Protocol'un blokzincir teknolojisi, platformda ticaret edilebilecek benzersiz dijital veri temsilcilerini oluşturmaya olanak tanır. Platform, verinin sadece yetkili taraflarla paylaşılmasını ve veri sağlayıcılarının verilerinin kullanımı için ödüllendirilmelerini sağlamak için akıllı sözleşmeler kullanır. Ayrıca, platform, verinin paylaşılmasını ve keşfedilmesini teşvik etmek için kendi kripto para birimi olan OCEAN token'ını kullanır.

Ocean Protocol'un sonunda amacı verinin etkili ve güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlarken, aynı zamanda veri sağlayıcılarının verilerini para kazanmasını sağlayan merkeziyetsiz bir veri ekonomisi oluşturmaktır. Bu, veri varlıkları için açık bir pazar oluşturarak ve verinin güvenli paylaşılması ve keşfedilmesi için gereken altyapıyı sağlayarak gerçekleştirilecektir. Fikir, veri ve hizmetlere daha geniş bir kesime erişim açmak ve geliştiriciler ve araştırmacıların çeşitli ve büyük miktarlarda veriye erişmelerini sağlayarak inovasyonu teşvik etmektir.

Cortex (CTXC) Nedir?

Cortex (CTXC), merkeziyetsiz bir AI (Yapay Zeka) hesaplama altyapısı sağlayan bir blokzincir tabanlı platformdur. Cortex, geliştiricilerin AI modellerini oluşturup dağıtmalarına ve kullanıcıların bu modelleri kullanmalarına olanak tanıyan bir platform amaçlamaktadır. Cortex'un blokzincir teknolojisi, AI (Yapay Zeka) modellerinin güvenli ve şeffaf bir ortamda dağıtılmasını, eğitilmesini ve gerçekleştirilmesini sağlar. Platform, kendi kripto para birimi olan CTXC token'ını kullanır, geliştiricileri ekosisteme AI modelleri katmak için teşvik eder ve kullanıcıların bu modelleri erişmelerine olanak tanır. Cortex aynı zamanda AI modelleri için açık bir pazar oluşturmayı amaçlamakta ve bir AI-as-a-service platformu inşa etmektedir. Cortex'un sonunda amacı birleşmiş bir merkeziyetsiz AI ekosistemi oluşturmaktır, kişiler, işletmeler ve kurumlar tarafından karar verme süreçlerini geliştirmek ve görevleri otomatikleştirmek için kullanılabilir.

Fetch.ai (FET) Nedir?

Fetch.ai, aracıların birbirleriyle etkileşim ve işlem yapabildiği merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir blokzincir platformudur. Platform, "adaptive proof-of-stake" adı verilen benzersiz bir konsensüs mekanizması ve "Fetch Virtual Machine" adı verilen bir sanal makine kullanır ve akıllı sözleşmelerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırır. Fetch.ai ekosistemi "Otonom Ekonomik Aracılar" (AEA) etrafında inşa edilmiştir, bu da verileri topladıklarına dayanarak karar veren ve otonom olarak hareket eden dijital varlıklardır. Bu aracılar, malzeme zinciri yönetimi, IoT ve taşımacılık gibi çeşitli kullanım durumları için kullanılabilir. Fetch.ai'nin amacı, aracılar arasında veri ve değerin etkili ve güvenli bir şekilde değiştirilebileceği merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir platform oluşturmaktır. Fetch.ai'nin kendi kripto para birimi olan FET token'ı var, platforma erişmek ve AEA'ların geliştirilmesi ve kullanılmasını teşvik etmek için kullanılır.

SingularityNet (AGI) Nedir?

SingularityNET, AI (Yapay Zeka) hizmetleri için bir pazar yerini sağlamayı amaçlayan bir merkeziyetsiz platformdur. Platform, Ethereum blokzincir üzerine inşa edilmiştir ve AI (Yapay Zeka) hizmetleri arasındaki değişimi kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeler kullanır. SingularityNET, geliştiricilere, AI (Yapay Zeka) modellerini ve algoritmalarını oluşturmayı, paylaşmayı ve para kazanmayı, aynı zamanda kullanıcılara resim tanıma, doğal dil işleme ve tahmin analitik gibi geniş bir AI hizmetleri yelpazesine erişim sağlar. SingularityNET'in amacı, AI hizmetleri için açık ve merkeziyetsiz bir pazar yerini yaratmaktır ve yapay zeka alanında daha fazla inovasyon ve işbirliği sağlamaktadır. Aynı zamanda platformda AI hizmetlerine erişmek ve ekosisteme katkıda bulunmayı teşvik etmek için AGI (Artificial General Intelligence) tokenleri adında kendi kripto para birimleri de var.