Venus (XVS)-banner-imageKoin İncelemeleri

Venus (XVS)

Projenin Adı: Venus

Projenin Belirteci: XVS

Projenin İnternet Sitesi: https://venus.io/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/VenusProtocol

Projenin İzahname Adresi: Projenin izahname adresi için buraya tıklayabilirsiniz.


Venus (XVS) Nedir?

Venus (XVS) Binance Smart Chain (BSC) üzerinde geliştirilen, merkeziyetsiz finans (DeFi) işlemlerinde kullanılan bir kripto paradır. Venus platformunun yönetim tokenidir.

Protokol, merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemine temel bir kripto varlık kredisi ve yatırım yaklaşımı getirerek, kullanıcıların işlem maliyetlerinden daha az kaybederken hızlı bir şekilde doğrudan yatırım yapmalarına olanak tanımaktadır. Ek olarak, kullanıcılar Venus akıllı sözleşmesine en az %200 oranında kripto parayı teminat olarak yatırarak, saniyeler içinde VAI sabit koinini üretebilmektedir.

VAI tokenleri tıpkı Maker platformundaki DAI gibi, 1 USD’ye endekslenmiş sentetik BEP-20 tokenlerine sahiptir. XVS tokenleri de BEP-20 tabanlı olup, Venus protokolünde yapılacak düzenlemeler ve değişikliklerde oy vermek için kullanılmaktadır. Venus sahipleri, yöneticileri ve diğer danışmanların herhangi bir XVS token payı olmadığından, protokol tamamen XVS topluluğu tarafından düzenlenmektedir.


Venus (XVS) Neler Sunmaktadır?

Venus (XVS) Coin’in en önemli özelliği, Binance Smart Chain üzerindeki yapısının doğrudan bir sonucu olan yüksek işlem hızı ve diğer coinlere göre nispeten düşük işlem maliyetleridir. Neredeyse anında transfer yapabilen protokol yapısı sayesinde, tüketicilere gerçek zamanlı olarak likidite sağlamaktadır. Bununla birlikte Bitcoin, XRP, Litecoin ve diğer kripto para birimleri için borç verme piyasalarına girmelerini sağlayan ilk protokoldür. Venus Protokolü aracılığıyla likidite elde eden müşterilerin kredi incelemesinden geçmesi gerekmez ve Venus merkeziyetsiz uygulamalar (DApps) ile iletişim kurarak kolayca kredi alabilirler. Konumda merkezi bir otorite olmadığı için kullanıcılar kredi puanları ya da herhangi bir durumla sınırlandırılmakmaktadırlar. Bu krediler, katkıları karşılığında değişken bir APY alan Venus kullanıcıları tarafından bağışlanan bir fon havuzu ile mümkün olmaktadır. Piyasanın kötüye kullanılması alanındaki saldırıları önlemek amacıyla Venus Protokolü, değiştirilemeyecek güvenilir fiyatlandırma verileri sağlar ve Chainlink tarafından sağlanan fiyat veri akışı Oracle’arından yararlanır. Binance Smart Chain sayesinde protokol, fiyat akışlarına daha düşük maliyetle ve daha fazla güvenilirlikle erişerek sistemin toplam maliyet durumunu azaltmaktadır.


Venus (XVS) Teknolojisi

Venus Protokolü’nün algoritmik tabanlı para piyasası sistemi, Binance Smart Chain’e finans tabanlı borç ve kredi verme sistemidir. Protokol her iki özelliği bir arada etkinleştirmek için MakerDAO ve Compound’un kod alt yapısı olarak tasarlanmıştır. Venus'ün diğer para piyasalarından farkı, protokoller ve piyasaya arz edilen teminatı kullanabilmesidir. Venus, protokolüne teminat vererek elde edilen teminat değerinin %75’ine kadar kredi kullanılabilmektedir. Bu teminatlar protokoller tarafından belirlenip, topluluk ile kontrol edilir. Teminat miktarı %40 ile %75 arasında değişiklik göstermektedir. Bu düzen içerisinde blok başına uygulanan bir faiz oranı vardır ve aylık ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Piyasa kullanımına bağlı olarak, faiz oranı belirlenmektedir. Sadece diğer varlıkları ödünç almak için değil, aynı zamanda sentetik kripto para basmak için de kullanılmaktadır. Bu sentetik sabit kripto paralar bir sepet tarafından desteklenmemektedir. Venus, hızlı ve düşük maliyetli işlemler için Binance Smart Chain’i kullanır.


Venus (XVS) Ekip ve Şirket

Kurucusu ve ekipte yer alan kişilerin kim olduğu bilinmemektedir. 2020 yılında tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Platformun sistem ve proje geliştirme kısmında Swipe ekibi yer almaktadır.


Venus (XVS) Dijital Varlık Ekonomisi

Venus, Binance Smart Chain üzerinde geliştirilen, merkeziyetsiz finansal (DeFi) işlemlerinde yer alan bir tokendir. Maksimum arzı 30 milyon XVS olan Venus şu an dolaşımdaki arzı 10,507,631.00 XVS’dir. Venus platformunda BEP-20 yönetim tokeni olarak yer alan XVS, sahiplerinin yönetime oy vererek katılabilmelerine imkan sağlayan bir tokendir. Launchpool etkinliği ile birlikte toplam XVS miktarının %20’sini katılımcılara dağıtmıştır. Böylece 30 Milyon adet olan XVS’ nin 6 milyon adedi farming yoluyla dağıtılmıştır. Lansman için ön satış veya özel satış yapılmamıştır. Ekip için token dağıtımı bulunmamaktadır ancak toplam arzın %1'i (300.000 XVS) Binance Smart Chain ekosistem hibeleri için ayrılmıştır.


Venus (XVS) Değerlendirmesi

Venus Protokolü, platform kullanıcılarına merkezi olmayan ve güvenli bir ortam sağlamak için geliştirilmiştir. Venus, herkesin Binance Smart Chain'den yararlanarak yüksek hızlı ve düşük işlem maliyetli bir blokzincir teminatı sağlayarak, o teminattan faiz kazanmak ve teminata karşı borç almak amacıyla tasarlanmıştır. Kullanıcılar, platformda Venus ağındaki merkeze bağlı olmadan çalışan merkeziyetsiz uygulamalar (DApps) üzerinden borç alabilmektedir. Platformun diğer avantajlarından biri de varlıklar üzerinden yapılan fiyat oynamalarına karşı önlem almaktır. Birçok kripto para birimi dünyada oluşan etkili haberler sonrası bazı durumlardan kaynaklı fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşayabilmektedir. Bu da kullanıcılar için büyük dezavantaj oluşturmaktadır. Bu tarz olumsuz durumlara karşı Venus protokolü fiyatlandırmada stabil bir değer biçebilmek için Oracle ile çalışmaktadır. Venus, günümüz gelişen dünyasında geleneksel finans yerine oldukça tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Ayrıca, piyasada var olan diğer büyük kripto para birimleri ile kullanıcının bakiyesinde olan koin ile çok rahat bir şekilde, daha az maliyetle kullanabilmenin yolunu açmaktadır. Bu şekilde bir protokol ile işleyen ve kullanıcılarına bu kadar imkanı sunan ilk uygulama olarak da bilinmektedir.