Coti (COTI)-banner-imageKoin İncelemeleri

Coti (COTI)

Projenin Adı: COTI

Projenin Belirteci: COTI

Projenin İnternet Sitesi: https://coti.io/

Projenin Twitter Adresi: https://mobile.twitter.com/cotinetwork?lang=tr

Projenin İzahnamesi: https://coti.io/files/COTI-technical-whitepaper.pdf


A. COTI Nedir?

Currency Of The Internet’in (COTI) kısaltması olan COTI’nin Türkçe karşılığı İnternetin Para Birimi’dir. COTI (COTI), hızlı ve düşük işlem ücretleri sunan yeni nesil bir ödeme çözümüdür. Kuruluşlara kendi ödeme çözümlerini oluşturarak paradan ve zamandan tasarruf edebilmeleri için herhangi bir para birimini dijitalleştirme konusunda yetki veren ilk kurumsal düzeydeki fintech (finansal teknoloji) platformudur. Samuel Falcon ve David Assaraf tarafından 2019 yılında kurulmuştur. İşlemleri, bir blokzincirden çok grafiğe benzeyen Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) mekanizması ile depolayarak yüksek işlem hacmine ulaşır. COTI ile benzerlik gösteren IOTA, Nano gibi kripto para birimleri de DAG mekanizması ile çalışmaktadır. COTI bunlardan farklı olarak mevcut DAG mekanizması ile blokzincir teknolojisindeki merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik faaliyetleri kapsamındaki sorunları çözümlemeye odaklanır.


B. COTI Neler Sunmaktadır?

COTI, kurumsal düzeydeki müşterilere hizmet sunan bir platformdur. Kuruluşlara geleneksel finanstan farklı olarak, aracıları ortadan kaldırarak kendi ödeme çözümlerini oluşturmalarını sağlayan bir ekosistem kullanımı sunmaktadır. Buna istinaden kullanıcılar zamandan ve yüksek maliyet ücretlerinden tasarruf ederken, herhangi bir para birimini dijitalleştirme olanağına da sahip olurlar. Kullanıcılarına daha yüksek kâr, fiyat istikrarı, düşük işlem maliyetleri ve yeni pazar fırsatları sunmaktadır.

COTI, finansal aracı kullanmadan doğrudan satıcıya yönelik araçlarla hızlı ve fiyat açısından istikrarlı ödemeler sağlar. Ağ, eşit seviyede istikrarlı koruma sağlarken, birçok geleneksel ödeme sistemini ve blokzinciri geride bırakarak saniyede 100.000'e (TPS) kadar işlem gerçekleştirebilir.


C. COTI Teknolojisi

  • Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) Tabanlı Dağıtılmış Defter

Blokzincir teknolojisi için merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik en önemli unsurlardandır. COTI merkeziyetsiz bir yapıya sahip olduğu için birinci kuralı yerine getirmektedir. İkinci olarak enerji tüketimini artırmadan ölçeklenebilirliği sağlamak birçok blokzincir tabanlı protokol için zorluk teşkil etmektedir. Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi kripto para birimleri de buna örnekler arasındadır. COTI, bu sorunu çözmek için Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) mekanizmasını kullanmaktadır. COTI'nin DAG tabanlı protokolü, modüler ve tamamen özelleştirilebilir bütünsel bir ödeme çözümü oluşturmak için altyapı, hizmetler ve uygulama katmanlarını birleştirir.

COTI'nin DAG'si “küme” olarak adlandırılır ve her işlem kullanıcının Güven Puanı ile sembolize edilmektedir.

DAG modeli, eşzamanlı olarak geliştirilebilen doğrulayıcılara sistemde yer verdiği için blokzincir yapısından farklıdır. Bir ağaç yapısına benzeyen DAG modeli, aynı anda daha fazla işlemin doğrulanmasına izin verir. Kullanıcıların yeni bir işlem yapmaya başlamadan önce bir işlemin bitmesini beklemeleri gerekmez. İşlemler, aynı anda daha fazla doğrulayıcı mevcut olduğu için İş İspatı (PoW) veya Pay İspatı (PoS) mekanizması kullanan blokzincirlerinden daha hızlı işlenir.

Küme: COTI'nin dağıtılmış defter teknolojisi blokzincir tabanlı bir veri tabanı kullanmak yerine, Küme olarak adlandırılan yönlendirilmiş bir döngüsel olmayan grafiğe (DAG) dayanmaktadır. DAG tabanlı ağlarda, onaylanması için her işlemin önceki iki işlemi doğrulaması gerekir. Dolayısıyla, ağ kullanıcı sayısındaki artışa bağlı olarak işlem onay oranı da artmaktadır.

Küme, üç tür doğrulayıcı aşamadan oluşmaktadır:

Tam Doğrulayıcı (Full Nodes): İş İspatı’nın (PoW) gerekliliklerini yerine getirerek ve yeni işlemlerin Kümeye eklenmesine izin verirler.

DSP (Çifte Harcama Önleme) Doğrulayıcı: Kümenin güncellenerek bir kopyasını tutar ve çift harcama saldırıları olasılığını azaltmak için yapılan işlemleri izler.

Geçmiş Doğrulayıcı (History Nodes): Kümenin tüm geçmişi bu aşamada depolanır. Tam hesap geçmişi, buradan alınabilir.

  • TrustChain

COTI altyapısında, işlemlere güven puanları atama mekanizmasıyla çalışan, zincirler halinde kümeleyerek işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltan ve işlem hızını artıran Trustchain algoritması mevcuttur. Trustchain, ölçeklenebilirliği artırmak için birlikte çalışan ve saniyede 100.000'den fazla işlemi (TPS) işleyen bir çoklu Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) veri yapısı üzerinde yer alır. Trustchain algoritması, bir işlemi onaylamak için Güven Kanıtı oranını değerlendirir ve bu oranı belirlemek için kullanıcıların “Güven Puanları”nı baz alır. Yüksek Güven Puanı’na sahip kullanıcılar daha hızlı onay süresine sahip olur.

  • Güven Puanlarının Belirlenmesi

Bir katılımcının Güven Puanı, ilk etapta genel bir form doldurma ve belge doğrulaması ile belirlenir. Zaman içerisinde ise Güven Puanı, kullanıcıların aktifliğine (belirli bir zaman aralığındaki işlemlerin değeri baz alınarak), katılımcının dahil olduğu sözleşme miktarına ve diğer işlem yapan tarafların katılımcıya verdiği derecelendirme notu ile otomatik olarak güncellenerek belirlenmektedir.

  • Güven İspatı (Proof of Trust)

COTI’nin Güven İspatı (PoT) algoritması, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı İş İspatı (PoW) algoritmasına pratik bir alternatif olarak nitelendirilmektedir. Güven İspatı, PoW ve Trustchain algoritmalarının bir birleşimidir. Amaç daha düşük ücretler ve daha yüksek hizmet standartları sunacak çözümsel yeteneklere sahip ağ davranışını yaratmaktır. PoT mekanizması yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onay süresinden de tasarruf sağlar. PoT her yeni işlemin kendinden önceki iki bağlantıya bağlanmak zorunda olduğu bir sistemdir. Bu da kademeli olarak bir zincir yapısının ortaya çıkmasına neden olur.

  • COTI Pay

COTI Pay, hem kripto hem de fiat para ödemelerini yapmanızı sağlayan çevrimiçi ve çevrimdışı bir ödeme hizmetidir. COTI Pay, kullanıma hazır bir iş platformu olarak hizmet verir. Örneğin; tüketicilerin alışveriş yaptığı e-ticaret mağazasında COTI ERC-20 tokenlarıyla ödeme yapmalarını sağlar.

Tüketici faydaları şunlardır:

  • Hızlı ve güvenli ödemeler

  • Ön ödemeli sanal banka kartları

  • Sadakat puanları ve geri ödeme ödülleri

  • Alıcı-satıcı korumaları


D. COTI Ekip ve Şirket

Çekirdek ekip, mühendisler, matematikçiler, ekonomistler, araştırmacılar ve fintek ve bankacılık sektörlerinden deneyimli kişiler dahil olmak üzere 27 kişiden oluşmaktadır.

Görevler; David Assaraf kurucu ortak, Shahaf Bar-Geffen CEO, Nir Haloani MD CTO, Yair Lavi CFO.

David Assaraf kurucu ortak; HSBC İsrail'de İç Denetim Başkanı ve İsrail Bankası'nın Bankacılık Denetim Departmanı’nın kredi risk biriminde çalıştı.

Shahaf Bar-Geffen CEO, çok uluslu bir dijital pazarlama firması WEB3'ün eski CEO'su ve kurucu ortağıdır. Shahaf, Tel Aviv Üniversitesi'nden biyoteknoloji ve ekonomi alanında lisans derecesi ile mezun oldu.

Nir Haloani MD CTO, Infima Technologies'in eski kurucu ortağı ve CTO'sudur. Çeşitli teknoloji şirketlerinde araştırma ve geliştirme ekiplerine liderlik etme konusunda 19 yılı aşkın bir deneyime sahiptir. Tel Aviv Üniversitesi'nden bilgisayar bilimi ve matematik alanında lisans derecesi ve doktora derecesi ile mezun oldu.

Yair Lavi CFO, Plus500UK'de CEO ve Finans Direktörü görevlerinde yer almıştır. Ayrıca daha önce finansal planlama ve değerleme alanlarında çalışmıştır. Muhasebe ve ekonomi alanlarında eğitim aldı. Tel Aviv Üniversitesi'nden MBA derecesine sahiptir.


E. COTI Dijital Varlık Ekonomisi

Toplam arz: 2.000.000.000 COTI

Maksimum Arz: 2.000.000.000 COTI

Token Dağılımı

%30 - Token Satışı

%45 - Teşvikler/Likidite/Rezerv

%15 - Ekip

%10 - Danışmanlar

token dağılımı coti.png


G. COTI Değerlendirme

Merkeziyetsiz ödeme sistemi henüz kripto para dünyasında yeterince kullanılmayan bir pazardır. Bu sebeple bu işlevleri gerçekleştirmeye olanak sağlayan projeler henüz popülerliğini tam anlamıyla kazanıp ana akımda yer almamaktadır. Ölçeklenebilirlik, kullanım kolaylığı, alıcı-satıcı koruması, düşük maliyet, sabit fiyatlar, anlık işlemler, güvenlik gibi sunduğu avantajlarla geleneksel ödeme sistemlerine karşın tercih edilirliği oldukça yüksektir.

COTI, sınır ötesi ödemeler daha güvenli, verimli ve düşük maliyetli olması için bir havale çözümü geliştirmiştir. Coti sunduğu COTI Pay hizmeti ile çevrimiçi ve çevrimdışı tüm ödeme türlerini işleyebilmektedir. Gelecekteki hedefleri doğrultusunda COTI, merkeziyetsiz ödeme sağlayıcıları arasında önemli bir yere sahiptir. Sadakat programları, finansman, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve kilitleme (stake) gibi özellikler COTI’nin büyük yatırımcıların yatırım yapmaları için güçlü yanlarından bazılarıdır. Tüm yönleriyle göz önüne alındığında inovatif faaliyetleriyle COTI, oldukça önemli bir projedir.