Fibonacci Nedir? Fibonacci Dizisi'nin Önemi-banner-imageAkademi

Fibonacci Nedir? Fibonacci Dizisi'nin Önemi

Fibonacci’nin Tarihçesi

Finansal piyasaların grafik yorumlamalarında kullanılan Fibonacci seviyeleri, adını Fibonacci olarak da bilinen İtalyan matematikçi Leonardo Pisano Bigollo'dan almıştır. Aslına bakılırsa Fibonacci sayı dizisi, İtalyan Leonardo Pisano tarafından bulunmamıştır. Fibonacci sayı dizisinin hintli matematikçiler tarafından hayata geçirildi. Ardından hintli matematikçilerin yazılarını gören İtalyan matematikçi Leonardo, Liber Abaci adlı kitabı yazarak Fibonacci sayı dizisini Batı Avrupa'ya tanıtmıştır. Sayı dizilerinin, eski Hindistan'da MÖ 450 ile MÖ 200 arasında formüle edildiği tahmin edilmekte.

Fibonacci sayılarının kökleri Mısır ve Yunanlıların mimarilerinde kullandıkları Altın Orana dayanmaktadır. Diziyi oluşturmak için sıfır ve bir ile başlayıp önceki iki sayıyı ekleyerek devam edilir (ör. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 vb.). Teknik analizlerde kullanılan Fibonacci düzeltme seviyeleri bu sayı dizisinden elde edilir. Dizideki bir sayıyı sonraki sayıya böldüğünüzde, 0,618 veya %61,8'lik bir oran elde edersiniz. Bir sayıyı sağındaki iki basamaklı sayıya bölerseniz, 0,382 veya %38,2 elde edersiniz.

Altın Oran

Fi sayısı (Phi) olarak da bilinen Altın Oran, 1.618 sayısı ile temsil edilmektedir. Bu oran gül yaprakları, insan yüzleri, büyük giza piramidi ve ünlü sanat eserleri dahil olmak üzere çeşitli doğal ve yapay yapılarda bulunmaktadır. Bu yüzden yatırımcılar, fiyat grafiklerindeki potansiyel destek ve direnç seviyelerini belirlemek için altın oran ile yakından ilişkili olan Fibonacci dizisini kullanırlar. Fibonacci tek başına al-sat sinyalini vermez. Onun yerine destek dirençleri tahmin edilmesine yardımcı olur.

Nasıl Çalışır?

Fibonacci seviyeleri, fiyat grafiğindeki potansiyel destek ve direnç seviyelerini belirlemek için Fibonacci sayı dizisini kullanan bir teknik analiz göstergesidir. Fibonacci dizisi, altın oran olarak adlandırılan, 1.618 ile belirlenen belirli aralıklarla yatay çizgiler çizilerek yapılır. Bu aralıklar %23,6, %38,2, %61,8 ve %78,6'dır.

Fibonacci seviyeleri, yükseliş veya düşüş trendinde, fiyatın potansiyel olarak hangi seviyede destek veya dirençle karşılacağını belirlemek için kullanılır. Örneğin, bir boğa trendi sırasında, fiyatın yükselmeye devam etmeden önce, bir önceki direncin yeni destek seviyesi olması ve o bölgeden destek alması yaygın bir durumdur. Fibonacci seviyeleri, fiyatın muhtemelen geri çekileceği destek seviyesini tahmin edilmesinde yatırımcılar tarafından kullanılmaktadır. Bu, boğa piyasasında olan bir finansal enstrümanda teknik analizciler tarafından potansiyel giriş noktası olarak kullanılmaktadır. Fibonacci düzeltmesi yararlı bir araç olsa da, analizinizi doğrulamak için diğer göstergelerle birlikte kullanılması gerektiğini bilmek önemlidir.

Diğer teknik analiz göstergeleri hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz: