Origin Protocol (OGN)-banner-imageKoin İncelemeleri

Origin Protocol (OGN)

Projenin Adı: Origin Protocol

Projenin Belirteci: OGN

Projenin İnternet Sitesi: https://www.originprotocol.com/tr/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/originprotocol

Projenin İzahname Adresi: https://www.originprotocol.com/tr/litepaper


A. Origin Protocol (OGN) Nedir?

Origin Protocol, herhangi bir mal ve hizmet kapsamında alıcı ve satıcıları doğrudan herhangi bir aracıya gereksinim duymadan bir araya getiren bir platformdur. Eşler arası pazar yerleri ve e-ticaret uygulamaları oluşturulmasını sağlarken açık kaynaklı olma özelliğini korur. Origin Protocol 2017 yılında Matthew Liu ve Joshua Fraser tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco eyaletinde kuruldu.


B. Origin Protocol (OGN) Neler Sunmaktadır?

Yaklaşık olarak son yirmi yıldır internet pazarları ve e-ticaret mağazaları küresel anlamda, alıcıların ve satıcıların bağlantı kurma şeklini değiştirerek mal ve hizmet alışverişi için yeni fırsatlar yaratmaktadır. Bununla birlikte, sözü geçen bu pazarlar her zaman veri, işlem ve diğer hizmet ücretleri bireysel tekellerini koruyan merkezi şirketler tarafından yönetilmektedir.

Blokzincir ve diğer dağıtılmış teknolojiler ana akım haline gelmeye başladığında ise dünya yeni bir merkeziyetsiz ticaret dalgasına geçiş sürecine girdi. Origin bu anlamda küresel olarak P2P (peer-to-peer) ekonomiye değişim ve yenilik getirmeyi hedeflemektedir. Ücretleri düşürme, inovasyonu artırma, müşteri ve işlem verilerini merkeziyetsiz hale getirme, sansürü ve gereksiz düzenlemeleri azaltmayı amaç edinerek yola çıktığını söylemektedir.

Origin Protocol, piyasa katılımcılarının kişiden kişiye (P2P) platform aracılığıyla mal ve hizmet paylaşmalarını sağlayan bir ağdır. Buna istinaden Origin Protocol, kullanıcılar için kripto para yatırımcıları arasında P2P ağı kurarak ve geleneksel aracıları ortadan kaldırarak, merkeziyetsiz paylaşım ekonomisi yaratmaktadır. Aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırırken Ethereum (ETH) blokzincir ve Interplanetary File System (IPFS) teknolojisini kullanmaktadır. Bu alt yapı unsurları sayesinde Origin kapsamlı bir online piyasa meydana getirmektedir. Geleneksel finansta işlem gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan aracıları, IPFS modelini kullanarak ortadan kaldırır ve kullanıcılara komisyon ücretleri ödemedikleri bir deneyim sunmayı amaçlar.

Küresel paylaşım ekonomisini hedefleyerek, kısmi kullanım mal ve hizmetinin (araba paylaşımı, hizmet tabanlı görevler, ev paylaşımı vb.) alıcı ve satıcılarının dağıtılmış, açık web'de işlem yapmalarına izin verir. Origin'in amacı somut bir örnek vermek gerekirse; Shopify, Amazon, Airbnb gibi geleneksel aracıları ortadan kaldırarak gerçek kişiden kişiye ticareti mümkün kılmaktır. Aynı zamanda bu süreçte Origin, ücretleri düşürür ya da mümkün olduğunca kaldırır, serbest ve açık piyasa ticaretine teşvik eder, tüm ekosistem katılımcılarının ağda pay sahibi olmasını sağlar, geliştiriciler ve yatırımcılar için platform içi dezavantaj yaratabilecek unsurları minimize eder.

Nitelikli Fikri Tapu (NFT) ve merkezsiz finans (DeFi) ürünlerini kitlelere basit ve kolay bir şekilde sunmaktır. Ethereum blokzincir üzerine inşa edilen Origin, OGN tokena ve OUSD isimli dolara entegre bir sabit koine sahiptir. Bunun için proje, DeFi ve NFT işlemleri için oluşturulmuş merkeziyetsiz bir blokzincir ağı olarak çalışır. Ağ, yüksek ölçeklenebilirlik ve hız sunmak üzere tasarlanmıştır.

Ekosistemi içerisindeki kişilere söz hakkı vermektedir. Örneğin, OGN yatırımcıları Ağustos 2021'de platformu Polygon blokzincir ile entegre etmek için oy kullandı.

Origin, kullanıcıların ürünlerini tanıtıp satabilecekleri bir platform hizmeti sunmayı hedeflemektedir.

OGN madenciliği yapılan bir kripto para türü değildir, ancak ağ içerisinde geliştirici olarak yer alanlara yönelik bir ödül sistemi bulunmaktadır.

OGN avantajları şunlardır:

  • OGN sahipleri stake özelliğini kullanarak pasif gelir elde edebilirler,

  • Düşük işlem ücretleri ya da duruma göre sıfır işlem ücreti sunmaktadır,

  • Ethereum altyapısını kullandığı için geniş kullanıcı kitlesine sahiptir,

  • Ekosistemi içerisindeki kişilere söz hakkı vermektedir,

  • Kripto para yatırımcılarının mevcut listeleri kontrol edebilecekleri ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilecekleri merkeziyetsiz bir ortam sağlamaktadır.


C. Origin Protocol (OGN) Teknolojisi

Origin Protocol, kullanıcıların kişiden kişiye (P2P) varlık ticareti yapabildiği bir blokzincir projesidir. OGN Ethereum üzerine kuruludur ve ERC-20 uyumludur. Fiyatlandırma ve kullanılabilirlik gibi tüm verileri zincir üzerinde depolar. Protokol ayrıca, veri bütünlüğünü sağlayarak eşler arasında veri aktarımlarını güvence altına almak için Gezegenler Arası Dosya Sistemini (IPFS) kullanır. Ekosistem içi açıklamalar, fotoğraflama, incelemeler gibi diğer meta veriler, Gezegenler Arası Dosya Sisteminde (IPFS) saklanarak akıllı sözleşme sistemine kriptografik olarak bağlanır.

Ethereum blokzincir ve Gezegenlerarası Dosya Sistemi'ni (IPFS) kullanarak, platform ve topluluk katılımcıları, geleneksel aracılar olmadan mal ve hizmetin oluşturulmasına, rezervasyonunun yapılmasına izin vererek eşler arası bir şekilde etkileşime girebilir.

Origin kullanıcı hesapları, ERC-725 standardına bağlı kalarak, ilişkili isteğe göre aksiyon alınan kimlik sözleşmelerine sahip cüzdanlardır. Listeler, bir JSON veri nesnesini genel olarak yazılabilir bir IPFS ağ geçidine yayınlamak için bir ön uç DApp kullanılarak oluşturulur. JavaScript Nesne Gösterimi (JSON), hem insan hem de makine tarafından okunabilen bir açık veri değişim biçimidir. Bu JSON veri nesnesi, ağ üzerinde geçerli sayılacak bir dizi standart ve doğrulama kuralına uygun olacak şekilde çalışmaktadır. IPFS düğümü, listeyi IPFS ağına yayınlayarak, listeyi dünyanın dört bir yanındaki dağıtılmış bilgisayarlar aracılığıyla içerik karmasını bilen herkes için kullanılabilir hale getirir. Listeler, açık kaynaklı bir sözleşme indeksleme sunucusuna bağlanan ön uç Origin veya üçüncü taraf DApp aracılığıyla aranabilir, göz atılabilir ve rezerve edilebilir.

  • Origin Protocol’ün tokenı OGN, merkeziyetsiz ve kişiden kişiye pazarları güçlendirmeyi amaçlar ve Origin platformuna güç verir. OGN, Origin platformunda stake (kilitleme), yönetim, ödeme, ödül ve reklam için kullanılabilir.

Komisyonlar/Reklam: satıcılar, listelerini tanıtmak, daha geniş kitlelere ulaşmak, satış elde etmek, pazar yeri ve e-ticaret uygulamaları özelinde uygulama geliştiricilerine OGN komisyonları öder. Ödüller: Ekosistem içerisindeki kullanıcılar satın alma işlemlerinde gelir elde ederken, Origin'i sosyal medya üzerinden tanıtırken ve platforma yeni kullanıcılar yönlendirirken, kimlikleri doğrulama işlemlerinde OGN ile ödüllendirilir.

Ödemeler: Alıcılar, mal ve hizmet alma karşılığında satıcılara OGN ile ödeme yapabilir.

Staking: OGN token sahipleri için getiri sağlayacak stake modellerini kullanabilir.

Yönetişim: OGN token yönetişim işlevlerine sahiptir. Topluluk üyeleri herhangi bir konu özelinde yönetimde söz sahibi olabilir. Örneğin; topluluk üyeleri Origin Dollar (OUSD), Dshop ve Origin platformunun gelecekteki yönünü belirleyen teklifler oluşturup ve oylamaya sunabilir.

  • Origin Protocol, NFT ve merkezsiz finans (DeFi) kitlelere ulaştırma amacıyla yola çıkan Ethereum blokzincirinde konumlandırılmış bir platformdur. Origin platformu iki ana bileşene ayrılabilir: NFT Launchpad ve Origin Dollar (OUSD).

NFT Launchpad, Origin Protocol’ün NFT pazaryeridir. Origin, NFT'leri yalnızca dijital sanat olarak değil, dijital veya gerçek yaşam ürünlerinden, koleksiyon ürünlerine ve deneyimlere kadar her şeyi temsil edebilen tamamen yeni bir varlık sınıfı olarak tanır.


D. Origin Protocol (OGN) Ekip ve Şirket

Origin Protokol, 2017 yılında Josh Fraser ve Matthew Liu tarafından San Francisco’da kuruldu. Kurucu ekibe mühendis olarak ilerleyen süreçte Yu Pan katıldı. Ekip ise blokzincir teknolojisine ile ilgilenen yediden fazla farklı ülkeden üyelerden oluşmaktadır.

Josh Fraser, Origin Protocol şirketinin kurucu ortağıdır. 10 yaşından beri kodlama yapmakta ve 2011'den beri kripto ile ilgilenmektedir. Kripto alanında aktif olan girişimci ve deneyimli bir teknik yöneticidir. Walmart Labs tarafından satın alınan web optimizasyon şirketi Torbit'in kurucusudur. Fraser ayrıca sosyal ağ platformu Eventvue'da CTO'luk yaptı.

Matthew Liu, Origin Protocol şirketinin kurucu ortağıdır. Blokzincir endüstrisinde uzun yıllar çalışmış bir yazılım mühendisi ve ürün yöneticisidir. Lisans ve yüksek lisans derecelerini Stanford Üniversitesi’nde mühendislik alanında yaptı. YouTube'da ürün müdürü olarak görev yaptı. Matt, Ethereum crowdsale'e katıldı ve 2014'ten beri kriptoyla ilgilenmektedir.

Yu Pan, Origin Protocol’de kurucu mühendistir ve şu an Ar-Ge Mühendisi olarak çalışmaktadır. Illinois Üniversitesi'nden bilgisayar bilimi alanında lisans derecesine sahiptir. Elon Musk, Peter Thiel, Max Levchin, Ken Howery ve Luke Nosek ile PayPal'ın kurucu ortakları arasında yer almaktadır. Pan, YouTube'da çalışan ilk kişilerden biridir. Google ile Affirm şirketlerinde ise üst düzey görevlerde bulundu ve Kiwi Crate'i kurdu.


E. Origin Protocol (OGN) İş Birlikleri

Origin Protocol iş birliklerinden bazıları şunlardır;

  • 3LAU, elektronik müzik yapımcısının bir albümü ve orijinal “Charlie Bit My Finger” viral videosu da dahil olmak üzere rekor kıran NFT satışlarına Origin ev sahipliği yaptı.

  • Polygon (MATIC), Katman-2 (L2) NFT’leri sunmak için Origin Protocol ile iş birliği yaptı.

  • ZoidPay, amiral gemisi pazarı ZoidShop, Origin platformu tarafından desteklenen bir kripto ödeme platformudur.

  • Trips Community, 2011 yılında kurulmuş bir İtalyan ev paylaşım şirketidir. Trips, pazaryeri uygulamasını Origin platformunda inşa ediyor.

  • Hubris One, e-ticaret mağazasını Origin'in pazaryeri oluşturma aracını kullanarak kurmuş bir kripto para cüzdanıdır.

  • MakerDAO, bir DeFi ödünç verme platformu ve sabit koin DAI'nin ihraççısıdır. DAI, Origin platformu ve pazaryeri tarafından desteklenir.

Origin'in en önemli ve lider yatırımcısı niteliğine sahip dünyanın en eski kripto para birimi fonu olan Pantera Capital'dir. Diğer önemli yatırımcılar arasında ise Foundation Capital, Blocktower, Blockchain.com, KBW Ventures, Spartan Capital, PreAngel Fund, Hashed, Kenetic Capital, FBG, QCP Capital ve Smart Contract Japan yer alıyor. Tanınmış melek yatırımcıları arasında YouTube'un kurucusu Steve Chen, Reddit'in kurucusu Alexis Ohanian, Y Combinator'ın ortağı Garry Tan ve Akamai'nin kurucusu Randall Kaplan bulunmaktadır.


F. Origin Protocol (OGN) Geleceği

İnternet pazarları ve e-ticaret mağazaları, alıcıların ve satıcıların bağlantı kurma şeklini değiştirerek mal ve hizmet alışverişi için yeni fırsatlar yarattı. Bununla birlikte bu pazarlar her zaman veri, işlem ve diğer hizmet ücretleri kapsamında bireysel tekellerini koruyan merkezi şirketler tarafından yönetilmektedir. Blokzincir ve diğer dağıtılmış teknoloji projelerinin ana akım haline gelmeye başlaması ve benimsemesi ile dünya yeni bir merkezi olmayan ticaret dalgası ile tanıştı.

2017'deki kuruluşundan bu yana Origin, blokzincirde ticareti etkinleştirmeye odaklandı. Origin Protocol, küresel kişiden kişiye (P2P) ekonomisine değişim ve yenilik getirmeyi hedefleyerek; ücretleri düşürme, inovasyonu artırma, müşteri ve işlem verilerini açık kaynaklı hale getirme üzerinde çalışmaktadır. Geleceğin eşler arası ekonomisini yaratmak için çalışan, geliştiricileri ve girişimcileri de içeren bu teknoloji ile Orijin Protocol kripto para ekosisteminde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca önemli yatırımcılar tarafından desteklenmektedir.