GameFi Nedir?
Kripto para ekosisteminde kısa sürede en gözde alanlardan biri haline gelen “GameFi” finans ve oyun piyasalarını bir araya getirmektedir. Kelime anlamı olarak da Game (Oyun) ve Fi (Finans) kelimelerinin bir araya getirilmiş halinden oluşmaktadır. Özellikle pandemi süreci ile birlikte kullanıcı sayılarında artış gözlemlenen oyun sektörü, blokzincir teknolojilerinin dağıtık defter yapısından, şeffaflığından ve güvenliğinden faydalanarak yeni bir ekosistem haline gelmiştir.
Pandeminin Oyun Sektörüne Etkisi
Covid-19 salgını ile birlikte birçok alışkanlığımız değişiklik gösterdi. Zamanımızı nasıl harcadığımızdan, evdeki süreci nasıl değerlendireceğimize kadar daha önce yaşamadığımız, benzeri yakın tarihte görülmemiş koşullarda hayatımıza devam etmek zorunda kaldık. Bu süreçte birçok kişi farklı alışkanlıklar edinerek vaktini değerlendirmeye başladı. Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki pandemi sürecinde video oyunları oynamaya başlayan insan sayısında büyük bir artış mevcut. Aşağıdaki grafikte 2020 yılı Temmuz ayından itibaren video oyunu ile geçirilen sürede yaşanan artışlar bölgesel olarak görülmektedir. En yüksek artış %52 ile Latin Amerika bölgesinde gerçekleşirken, araştırma kapsamında en düşük artışın gerçekleştiği bölge %15 ile Kuzey Amerika. Ülkemizin de içerisinde yer aldığı Avrupa ve Orta Doğu bölgesinde yaşanan artış %34. Küresel anlamda video oyunlarında geçirilen sürede yaşanan artış ise %39.
Grafik 1. Video Oyunu ile Geçirilen Sürede Yaşanan Artış - Bölgesel
Kaynak: Statista
GameFi Projeleri Nasıl Çalışır?
Temel anlamda bir oyun etrafında şekillenen bu projeler, blokzincirler üzerinde çalışmakta ve kendilerine has bir oyun içi ekonomiye sahip olmaktadır. Projelerin büyük çoğunluğunun kendilerine özel bir yerel tokeni de bulunmaktadır. Bu tokenler ekosistemde ödeme aracı, işlem ücreti gibi işlevlere sahiptir. NFT kavramının da içerisine entegre edildiği bu ekosistemde oyun içi eşyalar, silahlar, bölgeler ve özel ürünler yer alabilmektedir. Tüm bu eşyalar ayrıca NFT olarak ekosistemde bulunduğu için eşsizliği de blokzincir üzerinde kayıtlıdır. Oyuncular bu eşyaları ve NFT’leri birbirleri arasında satın alabilir, satabilir ya da takas edebilir. Tüm bu işlemler oyun içi bir ekonomik değer olan projenin kendi yerel tokeni ile yapılabilmektedir. Oyuncular bu tokenleri daha sonra fiat para birimlerine dönüştürerek, oyun dışında da kullanabilmektedir.
Pay-to-Win Yerini Play-to-Earn’e Bıraktı
Geleneksel oyunlarda oluşan ekosistem genellikle oyunu ortaya çıkaran şirketin kazanç elde etmesi üzerine işlemiştir. Oyun şirketleri bir oyun içi ekosistem oluşturur ve oyuncular bu ekosisteme dahil olduğunda diğer oyuncuları geçmek için çeşitli zorluklarla karşılaşır. Ancak geleneksel oyunlarda şirketler oyunculara bazı fırsatlar satabilmektedir. Oyuncular diğer oyunculardan daha özel eşyalara ya da daha hızlı bir oyun deneyimine sahip olmak için ödeme yapabilmektedir. Bu çeşit oyunlara pay-to-win (kazanmak için öde) türü oyunlar adı verilmektedir.
GameFi ekosisteminin ortaya çıkması ve hızlı bir şekilde yaygınlaşması ile oyun sektöründe de büyük değişiklikler gerçekleşmiştir. Bu değişikliklerden en önemlisi, blokzincir teknolojisi ile birlikte pay-to-win yapısının yerini büyük ölçekte play-to-earn (kazanmak için oyna ya da oynadıkça kazan) yapısına bırakmasıdır. GameFi projeleri kullanıcılarına blokzincir tabanlı oyunları oynadıkça ekosistemin yerel tokeni cinsinden kazanç elde etmelerine imkan sağlamaktadır. Oyun içerisinde bir alışveriş aracı olması sebebiyle arzın ve talebin sürekli olduğu bu tokenlerin uzun ömürlü olması da projelerin kalıcılığı açısından değerlidir.
Bitexen’de listeli GameFi Projeleri
Decentraland (MANA) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
Axie Infinity (AXS) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
Enjin Coin (ENJ) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
MyNeighborAlice (ALICE) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
MOBOX (MBOX) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
The Sandbox (SAND) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.
Gala (GALA) inceleme yazımızı okumak için buraya tıklayınız.